JairiPalonen

Kuntatalous

  • KOKKOLA / Kuntatalous
    KOKKOLA / Kuntatalous


Askel vuosiin oikeaan suuntaan, kun vaihtoehtona olisi ollut asumiseen liittyvien kustannusten hintojen nousu, tai jatkuva velkaantuminen. Tämä olisi kurittanut juuri vähävaraisia, sekä pienellä eläkkeellä olevia eläkeläisiä. Tässä olisi ollut kärsijöinä paljon suurempi joukko, kuin muutaman päivän kuntatyöntekijäin lomautus, joiden taloutta lomautukset tuskin kaataa. Tämä oli yksi tärkeä perusteeni kannattaa lomautuksia.

Ihmetystä herättää Ammattiyhdistyksen asenne, kun taloudesta pitäisi vastata valtuutetut, niin julkisuudessa kommentoidaan, ettei voida lomauttaa taloudellisista ja tuotannollisista syistä, vaikka talous mittarit näyttää kahta pykälää vailla olevaa kriisikuntaa asteikolla 1-9 ollaan kohdassa 7

Itselleni oli pettymys vasemmiston ja perussuomalaisten asenne, lähteä mukaan, siihen poliittiseen peliin mitä tämäkin oli, unohtaen ne kuntalaiset jotka ovat juuri heikommassa asemamassa, ja vastustaa lomautuksia.

Nyt tulee esille myös valtuutettujen arvomaailma, ketä lomautetaan, toivotaan että sitä pystytään kriittisesti tarkastelemaan !

Askel oikeaan suuntaan tarkoitin sillä. Tämä on selvä singaali kuntaliiton päättäjille/poliittiselle valtuustolle ,jotka tätä korkiaa palkkatasoa pitävät yllä, kun hyväksyvät nämä palkkasopimukset ,mitä kunnat veronkannolla ei pysty toteuttamaan. Kunnilla ei ole valtuuksia tätä palkkatasoa ajaa alas, ainoaksi vaihtoehdoksi , lain puitteissa on ikävät lomautukset, tai velkaantuminen. Nokian nosteessa palkat nousi, mikä oli oikein saatiin ostovoimaa kaikille sekä työpaikkoja. Nyt kun teollisuudessa on hävinnyt yli 100.000 tuhatta työpaikkaa/verotuloja, palkkataso pitäsi pystyä päivittämään sille tasolle mihin kunnilla on varaa. Yksityisellä sektorilla Johtajien miljoona palkkiot alemmaksi, erorahat pois, bonukset pois ja ankararampi proksessiivinen verotus varakkaille .Tässä tämä Demokratian heikkous on, mistä järkiä päätöksiin !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuntien toimintamenot ovat paisuneet v. 1999 lähtien 91 % ja ne ovat liki kokonaan palkkakustannuksia eläkemaksuineen. Vastaavaa menojen kasvua voi hakea vain Kreikasta, Espanjasta ja Irlannista.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kuntatalous on jokavuotinen teema, joka on taas noussut median otsikoihin, kun tuloveroprosenteista tehtiin päätökset viime marraskuun puoliväliin mennessä. Peräti 119 kuntaa on päättänyt korottaa veroprosenttiaan ensi vuodelle. Tuloveroprosenttiaan korottaneiden kuntien määrä on selvästi ennakoitua suurempi. Viimeisten neljän vuoden aikana on kunnissa tehty huikeat 501 tuloveroprosentin korotuspäätöstä. Kuntien keskimääräinen veroprosentti ensi vuonna on siten 18.55. Lähes puolessa kunnista veroprosentti on jo 19-19.5 % ja yli 50 kuntaa verottaa yli 20 prosentin voimalla. Lisäksi joka kuudes kunta on ilmoittanut nostavansa ainakin jotakin kiinteistöprosenttiaan.

Kuntaliiton arvion mukaan suurin yksittäinen tekijä veroprosenttien korotuksille on kuntasektorin kallis palkkaratkaisu, kunnat ovat olleet pakoitettuja nostamaan myös asumiseen liittyviä maksuja. Mutta myös kuntien taloudellisissa tilanteissa on huomattavia eroja. Talouserojen voimistumisen taustalla on talouden kehityksestä johtuva hyvinkin erilainen verotulojen kasvu/menetys, joka johtuu nykyisestä taloustaantumasta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Velkaiset kunnat on saatu tuulivoimaloiden rakennuspaikoiksi valheellisilla mainoksilla, ne muka auttaisivat työllistämään ja toisivat hulppeat kiinteistöverotulotkin kuntaan.
Haitat on tuulifirmojen lipeviltä kauppamiehiltä unohtuneet, eikä niistä esittelytilaisuuksissa puhuta mitään.
Jälkeenpäin kun luvat ja vuokrasopimukset on saatu on turha enää ruikuttaa, yli 200m korkeat voimalat jymisevät vilkku,välkky valoineen maisemassasi niin kauan kuin sitä kestät.

kiinteistöjen arvot putoaa:
http://www.hartola.fi/liitteet/Asuminen_ja_ymparis...
eikä kunnan kiinteistöverotulotkaan nouse:
http://www.hs.fi/kotimaa/Valtio+aikoo+leikata+tuul...

Kaikki kauniit puheet jäikin vain puheiksi, pilalle meni työ ja vaiva ilmaan haihtui raha maine.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Suomen julkisen sektorin kokoa on alkuvuodesta päivitelty maan johtoa myöten. Suomen julkinen talous on paisunut kestämättömän suureksi. Kuvaa julkisen sektorin omaa palvelutuotantoa ja koostuu pääasiassa henkilöstömenoista, jotka ovat paisuneet liian suuriksi. Tämä syy miksi kunnat yksityistää palveluitaan, (esim. vanhushuoltoa) Henkilöstömenoja ym. etuisuuksia, pitäsi/leikata (ylimmissä palkkaluokissa) pitäisi päivittää, veronkanto kyvyn tasolle.

Julkisen sektorin paisunut talous vaikeuttaa myös yksityisen sektorin työllistämistä, koska tämä kalleus vaikuttaa työn hintaan, ja on syy miksi työvoimavaltaiset alat pakenee halpamaihin ja vievät sitä osaamista ja taitoa mukanaan, mitä olemme maksaneet koulutus järjestelmän kautta, miljardien edestä. Bruttokansantuote on kansantaloudessa tuotettujen tavaroiden ja palvelujen yhteenlaskettu arvo, eli julkisen ja yksityisen sektorin tuottamien arvonlisäysten summa, tätä joudumme velalla kattamaan, koska valtion tulot ei riitä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päivitteli tammikuun puolivälissä Selkärankaseminaarissa, että Suomen julkinen talous on maailman suurimpia. Asiaa kauhisteli myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen SDP:n puoluehallituksen kokouksessa, asialle varmaan pitäisi tehdä jotain! Niinistö viittasi OECD:n ennusteeseen, jonka mukaan julkisyhteisöjen menot ovat Suomessa tänä vuonna 58 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suhdeluku on maailman suurimpia. Ei mikään maan hallitus/kunnanvaltuusto pysty tätä asiaa ratkaisemaan, demokratia on luonut loukun, jossa hyvin toimeentulevat, poliittisilla verkostoillaan saavat tulonjaossa/palkkaratkaisussa niin suurta kakkua, jota oma kansantulo ei pysty maksamaan, tätä velalla maksetaan.

Muutosta tapahtuu vain, kun Suomi ei saa enää rahaa maailmanmarkkinoilta, ja seuraa laajamittainen työttömyys. Silloin vasta herätään. Onko se sitten myöhäistä !

Toimituksen poiminnat