JairiPalonen

24.6.2017 "Kieliaktivistit pöyristyneitä Ruotsissa:

24.6.2017 "Kieliaktivistit pöyristyneitä Ruotsissa: Opettaja kieltää puhumasta suomea välitunnilla – "Ei omaa kieltä pitäisi joutua pyytämään anteeksi"Tutkijoiden ja aktivistien mielestä suomen kieltä on ajettu ahtaammalle Ruotsissa parin viime vuoden aikana.Suomen kielen käyttöä rajoitetaan Ruotsissa, kirjoittaa joukko ruotsinsuomalaisia tutkijoita ja aktivisteja Sitä tapahtuu niin viranomaistasolla kuin arkielämässäkin, vaikka suomi on vähemmistökieli Ruotsissa.

 

Opettajat voivat kieltää oppilaita puhumasta suomea välitunnilla. Koulun johto voi kieltää suomenkielisiä opettajia puhumasta suomea oppilailleen ruokasalissa. Suomea keskenään puhuvia opettajia pyydetään vaihtamaan kieltä suomesta ruotsiksi opettajainhuoneessa.– Sitä tapahtuu nyt. Kaikkia suomen opettajia ei kohdella tällä tavalla, mutta sitä tapahtuu koko maassa, pohjoisesta etelään, kirjoittajat toteavat.He viittaavat Ruotsin suomalaisen opettajaliiton tekemään kartoitukseen. Näissä tilanteissa ei ole kyse vain puutteellisesta tiedosta, vaan syrjinnästä" .

 

Pakkoruotsia kannattaa ihminen, joka ei kykene suhtautumaan kriittisesti omaan ajatteluunsa tai ei ajattele ollenkaan, vaan ajattelun tilalla on tarve tuoda esille omia asenteitaan ja antaa niille suhteettoman suuri arvo, vaikka lainsäädäntö ei saisi perustua asenteille ollenkaan. Jos meillä Suomessakin pakkoruotsin kannattajat luopuisivat asenteellisuudestaan ja lähestyisivät asiaa järjellä, he huomaisivat, että ruotsin osaamisen ja ruotsikielisen kulttuurin ylläpitämiseen riittää se, että viranomaisille on asetettu ruotsiin liittyviä vaatimuksia sekä se, että ruotsia tuetaan Suomessa eri tavoin.

 

Yksilöitä vaatimusten ei tarvitse koskea eivätkä ne voi koskea, jos haluamme, että Suomi on demokratia. Pakkoruotsin kannattajat saavat toki pitää oman asenteensa ruotsiin, ruotsinkieliseen kulttuurin ja Ruotsiin, mutta sitä ei voida pakottaa muille eikä sille lait voi perustua.

 

Näin Ruotsissa tänään !

https://yle.fi/uutiset/3-9688620

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomi on kaksikielinen maa, siksi meillä on pakkoruotsi ja pakkosuomi. Ruotsin kielipolitiikkaa en tarkemmin tunne, eikä se liity nk. pakkoruotsikysymykseen mitenkään. Ruotsi ei ole kaksikielinen maa.

Kaksikielisyydestä voidaan luopua, mutta eduskunnassa sellainen aloite tuskin lähivuosikymmeninä saa enemmistöä taakseen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Suomi on kaksikielinen maa...".
Se, että osaa suomea, suomenruotsia ja kontinkieltä ei vielä ole kielitaitoa.
Siihen vaaditaan useiden hyödyllisten kielten osaamista.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Perustuslaki määrittelee oikeudet,mutta ei velvollisuuksia. Missään kohtaa Suomen perustuslakia ei ole todettu,että:

-suomenkielisen velvollisuus olisi puhua tai osata ruotsia

-suomenkielisen velvollisuus olisi opiskella ruotsia.

Perustuslain tulkitseminen niin,että ruotsinkielisten oikeudet olisivat suomenkielisten velvollisuuksia on itse asiassa vastoin Suomen perustuslakia.

Perustuslaista ei ole pakkoruotsin tueksi muutoin kuin omaatuntoa ja rehellisyyskäsitettä venyttäen. Tai tietämättömyys!

Väärinkäsitys johtunee siitä,että pakkoruotsipropagandassa tietoisesti sotketaan juridinen henkilö (valtio) ja luonnolliset henkilöt (kansalaiset).

Juridinen henkilö voi olla kaksikielinen tai vaikka monikielinen perustuslain tulkinnan mukaan edelleenkin.

Siitä,että valtio on kaksikielinen ei voida,paitsi epärehellisyyttä harrastaen,johtaa sellaista tulkintaa,että luonnollisten henkilöiden, kansalaisten,olisi oltava kaksikielisiä. Vielä vähemmän suomi-ruotsi-versiona.

Suomenkin solmimat kv. ihmisoikeussopimukset kieltävät valtiota pakolla muuttamasta kansalaisten identiteettiä. Pakkoruotsi voitaisiin jopa tulkita ihmisoikeusrikokseksi jos juristeriaa halutaan harjoittaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Siitä,että valtio on kaksikielinen ei voida, paitsi epärehellisyyttä harrastaen, johtaa sellaista tulkintaa, että luonnollisten henkilöiden, kansalaisten, olisi oltava kaksikielisiä. Vielä vähemmän suomi-ruotsi-versiona."

Tämä onkin yksi suomalainen erikoisuus, että jopa kansanedustajat puolustelevat pakkoruotsia perustuslailla, joka ei pidä paikkaansa. Puolustukset perustuvat vain sille "totuudelle", että ruotsinkielisten suomalaisten olisi joka tapauksessa lähes "pakko" opiskella suomea pärjätäkseen suomenkielisessä ympäristössä. Ja mikä epäkohta se olisikaan!

Parempi onkin vain antaa ymmärtää, että kaksikielisyys tarkoittaa kaikille pakkoa lukea molempia kieliä. Suomenkieliset, noin 90% väestöstä saisivat muuten kohtuutonta etua, koska he voisivat toisen kotimaisen tilalla lukea jotain muuta maailmalla eniten puhuttua kieltä. Kauheaa!

Liikuttavaa onkin todeta, että jos tämä olisi oikeasti totta, niin Suomi olisi rikkonut myöskin perustuslakia kaikki ne kymmenet vuodet, jotka elimme ennen 1970-lukua ja peruskoulun alkua. Peruskouluunkin oli määrätty työryhmä, joka muodostui politiikoista, demarien Paasion johtamana, niin se fiksusti päättyi ehdottomaan englantia pakkoruotsin tilalle. Lehmänkaupat sitten sotkivat hyvän päätöksen.

Siis nykypolitiikkojen oikeuskäsitysten mukaan Suomi rikkoi "karkeasti" perustuslakia! Voisiko joku selittää, miksi ja onko jälkikäteen jopa perustuslakia salaa muutettu pakkoruotsin tähden? Katsoin mm. tilastoja, joissa vuonna 1958 Suomessa oli kirjoittanut ylioppilaaksi vähän yli 6000 oppilasta.

Jos katsotaan, että ylioppilaat olivat niitä harvoja, jotka "osasivat" silloin suomenkielisistä ruotsia, niin miksi nyt vaaditaan siihen koko ikäluokka jokaisella opintoasteella ja yliopistossa? Kansa-ja ammattikouluissahan ei ollut ruotsia olenkaan, eikä myöskään yliopistojen kurssivaatimuksissa. Virkamiehiksi aikovat opiskelijat suorittivat tutkinnon vapaaehtoisesti, jos alalle halusivat.

Onko siis ruotsinkielisten valta- ja vaatimukset lisääntyneet näin huomattavasti ajan myötä? Vai vain sekö on syynä, että suomenkieliset poliitikot eivät voi/kehtaa edes olla rehellisiä kannanotoissaan? :)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Jos ruotsin kieli olisi rikkaus Suomessa, se kantaisi itse itsensä, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Jos ruotsin kieli kuuluisi suomalaiseen identiteettiin, suomalaiset osaisivat tai sitten he opiskelisivat sitä vapaaehtoisesti, eikä sitä tarvitsisi pakottaa koko kansalle. Ruotsin pakottaminen koko kansalle, alleviivaa ruotsin tarpeettomuuden. Tarpeettomuuteen panostaminen ei millään voi olla rikkaus, vaan se on rasite, ja iso kuluerä, jonka valtaväestö joutuu maksamaan "pakosta".

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

"Ruotsin pakottaminen koko kansalle, alleviivaa ruotsin tarpeettomuuden."

No entäs suomen?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Jukka Laine sanonta maassa maan tavalla, ei ole mitään kiihkeää suomenmielisyyttä , onko liikaa vaadittu ihmisiltä jotka asuvat Suomessa että puhuisivat sitä valtakieltä jota 97% kansasta puhuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

#16 No miksi lähestyy aihetta tuolla alustuksella. Sinun logiikallasi uutisella ei pitäisi olla mitään uutisarvoa.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #23

Sini Lappalainen

"#16 No miksi lähestyy aihetta tuolla alustuksella. Sinun logiikallasi uutisella ei pitäisi olla mitään uutisarvoa."

Vertasin Ruotsia, missä Ruotsi on maan valtakieli, ja Suomi vähemmistökieli. Historiallisista syistä perustuslakiin on tullut meillä kaksi kansalaiskieltä, jotka riitelevät keskenään, joka jo tuntuu luonnottomalta. Mailma on muuttunut ympärillämme tuosta ajoista, olisikin syytä päivittää perustuslaki ja kielten opetus vastaamaan tätä päivää.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Jukka Laine

"No entäs suomen?" Asutaan Suomessa ei Ruotsissa ! missä valtaväestö on noin 95 % Suomea puhuvia, on kohtuutonta ja kallista valjastaa koko maa kaksikielisille palveluille, ja kielipalvella muita Suomalaisia

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taas sinä tietämätön jankkaaja vänkytät tuota samaa roskaa kustannuksista. Suomenruotsalaisten ihmisten ja yritysten verotuloilla aivan varmasti katetaan kaikki kaksikielisyyden kustannukset ja roimasti jää ylikin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Yritin puolisen vuotta sitten laskea valtion budjetista 2016 pakkoruotsin kustannuksia, mutta oli se hankalaa. Ne oli pilkottu ja piilotettu eri nimikkeillä sinne tänne, ettei kukaan saisi koko totuutta selville.
Sekin mitä löysin oli paljon. Osa siitä on Ahvenanmaan tukiaiset. Tuon päälle vielä mannertuet.
Suomenruotsalaisten osuus valtion budjetista oli kuitenkin reilusti suurempi kuin suomenkielisten osuus. Eivät siis itse maksa edes omia kustannuksiaan. Ylijäämä on aivan puppua.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jos heidän verotuloillaan maksetaan kaksikielisyyden kustannukset, niin millä muut palvelunsa rahoitetaan.

Millainen on heidän tulotasonsa? Oletat, että muuta väestöä korkeampi?

Tietenkin ainaisen solvaamisesi lisäksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #32

Enemmän yrittäjyyttä ja yritteliäisyyttä, työllisyysaste korkeampi, elävät terveempinä ja onnellisempina, sosiaalinen pääoma, yhteisöllisyys ja verkostoituminen kylistä alkaen omaan kielipuolueeseen saakka. Vähän koulutetutkin suomenruotsalaiset ovat paremmassa elämäntilanteessa kuin vastaavat muut suomalaiset, joille pelkkä peruskoulun suorittaminen on lähes yhtä kuin syrjäytymisvaara. Siinä muutama samaan suuntaan sojottava vektorinuoli. Lisäksi tietenkin "vanha raha", eli suomenruotsalaisten sukujen ja yritysten hallussa oleva pääoma, jota yleensä osataan hoitaa varsin tuottavasti ja vakaasti.

Eli kyllä, todellakin väitän, että suomen ruotsinkieliset ovat hyvä nettomaksajien joukko. Mikä tosiasia ei tietenkään tee kenestäkään ihmisestä tai yhdestäkään ryhmästä an sich parempaa tai huonompaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Esa, onko sinulla jotain faktatietoa asiasta, josta aina suurella suulla huutelet? Itsekin sijoittajana ja asioiden aktiivisena seuraajana en olisi siitä enää nykyään ollenkaan varma. Suurimmat sijoittajat Suomessa eivät edes ole enää pääasiassa ruotsinkielisiä, jos olet asiaa vähääkään seurannut. Johan Nallekin lähti viemään rahansa Ruotsiin, joka kohtelee isotuloisia hellemmin kuin Suomi.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Eduskunta jättää vuodesta toiseen kaksikielisyysjärjestelmämme säästötalkoiden ulkopuolelle. Kustannuksista ei julkisuudessa edes haluta puhuta, esimerkkinä kielilisät.
Joka tapauksessa valtionosuuksien ruotsin kieleen perustuva lisätuki on nykyisellään ruotsinkielisiä alueita suosiva järjestelmä, joka lankeaa pääosin suomenkielisten maksettavaksi. Kielilisien poisto olisi tärkeä, rakenteellinen säästötoimenpide.
Outoa on, että ruotsinkielinen mitataan kielilisällä noin 10 prosenttia arvokkaammaksi kuin saman kunnan suomenkielinen, sillä kielilisä annetaan nimenomaan ruotsinkielisten määrän perusteella. Vaasa saa kielilisää viisi miljoonaa ja Mustasaarikin 3,7 miljoonaa euroa normaalin valtionosuuden päälle. Muutama leikkikaksikielinen kunta rahastaa ruotsinkielisillä, kuten Vantaa 5,3 ja Lohja 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.Vuonna 2015 maksetaan kielilisää noin 94 miljoonaa euroa normaalien valtionosuuksien lisäksi. Valtio jakaa siten kielilisää Suomen 33 kaksikieliselle kunnalle miljardi euroa 10 vuodessa. Summa on merkittävä.

Aiemmin kielilisää maksettiin kunnassa asuvien ruotsinkielisten 6-15-vuotiaiden osuuden perusteella. Nyt 2015 alkaen kielilisää maksetaan ruotsinkielisyyden perusteella ja vain kaksikielisille kunnille. Vuonna 2015 maksetaan kielilisää noin 94 miljoonaa euroa normaalien valtionosuuksien lisäksi. Valtio jakaa siten kielilisää Suomen 33 kaksikieliselle kunnalle miljardi euroa 10 vuodessa. Summa on merkittävä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Entä sitten, jos koulussa on arabian ja somalian kielisiä, saavatko he puhua äidinkieltään?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kielipolitiikka tarkoittaa valtion suhdetta eri kieliin sekä kieliryhmiin. Demokratiassa ei voida kouluopetuksen perusteettomasti pakottaa kansalaisille jotain kieltä. Ruotsinkielisten palveluiden, ruotsin kielen tai ruotsinkielisen kulttuurin ylläpitäminen ei demokratiassa ole yksilöiden velvollisuus, vaan velvoitteiden tulee koskea vain julkisyhteisöjä kuten viranomaisia.
Demokratian toteutumiseksi Suomen koululainsäädäntöä tulisikin muuttaa siten, että ruotsin kieli muutetaan vaihtoehtoiseksi kieleksi muiden kielten kanssa. Suomen kielilainsäädäntöä olisi aika muuttaa siten, että julkisissa työtehtävissä ruotsin taidon vaatimuksia demokratisoidaan siten, että vaatimukset pyritään suhteuttamaan alueen ruotsinkielisen väestön määrään.
Miksi näin ei sitten tapahdu ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eivät peruskoululaiset kielivalinnoistaan päätä, vaan heidän vanhempansa. Lasten oikeuksien puolustaminen vaatii ruotsin opettamista kaikille, koskapa muuten viattomata lapset joutuvat kärsimään vanhempiensa asenteista esim. menettäen mahdollisuuden yliopistokoulutukseen.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Pekka Roponen
Pakollinen virkamiesruotsi= pois sitähän tässä kansalaiskeskustelussa haetaan.

Muitakin kieliä osaavia ihmisiä tarvitaan yhteyksien ylläpitämisessä ja eri kulttuurien syvällisemmässä seuraamisessa. Elinkeinoelämän keskusliittokin kiinnitti huomiota tarpeeseen saada yritysten palvelukseen eri kieliä osaavia henkilöitä ja asettui ruotsin valinnaisuuden kannalle.

Kielikoulutuksen tulee tähdätä siis englannin kielen oppimisen lisäksi kansan kielivarannon monipuolisuuteen. Pyrkimykset monipuolistaa kielikoulutusta ovat epäonnistuneet välttämättömän englannin ja pakollisen ruotsin puristuksessa. Virkamiesruotsin pakollisuus yliopistoissa on ollut viimeinen niitti kielitaidon kapenemiskehityksessä. Se tulisi ensimmäisenä poistaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Lasten oikeuksien puolustaminen vaatii ruotsin opettamista kaikille...".
Jos täällä todella opetettaisiin ruotsia (eikä suomenruotsia) ja sitä sitten puhuttaisiin lapsille, hukassa olisivat, raukat.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Vastaus: Rkp ollut hallituksessa melkein koko itsenäisyyden ajan.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Onko copy/paste ilman lähdetietoa sitä nykysuomea?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Minä voin virkistää muistiasi. Olet käynyt räpläämässä kielipolitiikka.fi- sivua.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Siltä varalta,että kaikki suomalaiset eivät tunne ruotsalaista yhteiskuntaa pakkoruotsin opinnoista huolimatta niin laitan tähän vähän sitä synkempää puolta Ruotsin politiikasa.

Euroopan Neuvoston suositukset Ruotsille lokakuulta 2011.
...lainaus...
Euroopan neuvoston suositukset

Euroopan neuvosto haluaa että Ruotsi huomioi seuraavat suositukset:

1. Ruotsin pitää omaksua kattava ja strukturoitu menettelytapa kaikkien vähemmistökielten opetuksen vahvistamiseksi, joka pohjautuu puhujien tarpeisiin ja kielten tilanteeseen.

2. Ruotsin pitää taata että äidinkielen opetus vastaa vähemmistökielisopimuksen vaatimuksia ja tarjoaa todellista ja sopivaa kielen opetusta, joka antaa oppilaille mahdollisuuden omaksua kypsän kielen hallinnan ajankohtaisissa kielissä.

3. Ruotsin pitää lisätä kaksikielisen opetuksen määrää suomeksi ja saameksi, ja luoda kaksikielinen opetus meänkielellä

4. Ruotsin pitää luoda opettajakoulutusjärjestelmä kaikille vähemmistökielille jolle myös annetaan tarvittavat resurssit.

5. Ruotsin pitää luoda tarvittavat opetusmateriaalit kaikille vähemmistökielille.

(Käännös: Niki Bergman/ Sisuradio)

Jk. Ei sanaakaan suomenkielisistä kouluista. Olisiko niin, että vastaavasti ruotsinkieliset koulut ovat tarpeettomia Suomessa ja tilalle tulisi kaksikieliset koulut? Eihän EN:llä voi olla eri standardit Suomelle kuin Ruotsille! Ruotsissa ei siis ole suomenkielistä opettajakoulutustakaan. Aikaa Ruotsilla on ollut vuosisatoja.

Mainittakoon,että Ruotsin laki kieltää suomenkieliset koulut. Ruotsin lain mukaan koulun opetuskieli ei saa ylittää 50 % ellei opetuskieli ole ruotsi tai englanti. Ruotsissa ei ole myöskään suomenkielistä yliopistoa. Ei olisi Suomessakaan jos Rkp:llä olisi enemmän valtaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #37

Jarmo, näyttää siltä, että Ahvenanmaa on ottanut mallinsa Ruotsista. Kaikki suomenkieliset tarhat ja koulut ovat kiellettyjä. Jopa kirkonmenotkin ovat kuulemma Ahvenanmaalla vain ruotsiksi:)

Eipä silti, minusta se on hyvä asia, että valtiossa, kuten Ruotsissa on yksi valtakieli, jota kaikki osaavat. Muuten voivat rauhassa puhua ja leikkiä omilla äidinkielillään ja se on jopa toivottavaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #41

Kaverini oli Maarianhaminassa urakoimassa ja oli pistänyt rakennustyömaan viereen varoituskyltin "Varokaa putoavia esineitä" ja tietenkin kummallakin kotimaisella kielellä. Virkamies tuli kieltämään suomenkielisen osuuden varoituksesta. Se piti ottaa pois.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ruotsalaisopettajat ovat oikeassa. Maassa pitää oppia maan kieli. Sama periaate pitää saada Suomeen. Ensin pakkoruotsista eroon, ja sitten ruotsinkielen puhuminen vältunneilla jne.. kielletään.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Johan tuo on saamenkielisille tehty, eikä siitä ole pitkääkään aikaa. Se oli kyllä häpeällistä aikaa Suomelle suhteessa vähemmistöönsä. Nyt jotkut tahot tahtoisivat vastaavanlaisen toistuvan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hurriviha elää ja voi hyvin. Monet varmaankin haluaisivat suomenruotsalaisten pikku hiljaa siirtyvän länteen.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #13

Hurriviha ? en ymmärrä sanontaasi, tämähän on arvovalinta mihin tulonjaossa rahoja laitetaan (itsekkin olen Suomen ruotsalaista sukua)

Nyt 2015 alkaen kielilisää maksetaan ruotsinkielisyyden perusteella ja vain kaksikielisille kunnille. Vuonna 2015 maksetaan kielilisää noin 94 miljoonaa euroa normaalien valtionosuuksien lisäksi. Valtio jakaa siten kielilisää Suomen 33 kaksikieliselle kunnalle miljardi euroa 10 vuodessa.Kielilisää menee todellisuudessa noin 3-4 milj€ kieliliää, lopulla tuetaan suomenruotsalaisten hyvinvointia.

Tällä kielilisällä saataisiin esim.vanhusten avohoidon noin 1500 henkilöä vuodessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #15

--Kielilisää menee todellisuudessa noin 3-4 milj€ kieliliää, lopulla tuetaan suomenruotsalaisten hyvinvointia.

Förstår ej...

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #13

No meillä suomalaisilla kai täytyy olla hurri-, herra-, naapuri- tai väriviha. Monesti vain vaikuttaa siltä, että nämä eri vihatyypit kumuloituvat yksiin ja samoihin persooniin.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #18

Ilkka Nielsen

Nythän tässä mennään sitä suuntaa mihin ek- elikeino elämäkin on painottanut vuosia

Sipilän hallitus = "Hallitusohjelman mukainen kokeilu vapaasta kielivalinnasta etenee vihdoin. Hallitus on juuri päättänyt asiasta.
Suomessa on opiskeltu pakollista ruotsia vuosikymmeniä ilman, että nuorille on tarjottu tai edes harkittu muita vaihtoehtoja. hallitus sopi, että 2200 nuorta saa valita itse

Lakiesitys kielikokeilusta lähtee lausuntokierrokselle välittömästi. Kokeiluun osallistuvat koululaiset vapautetaan ruotsin opiskelusta myös lukiossa tai ammatillisissa opinnoissa.

Kaikkia nuoria koskeva pakollinen ruotsin opiskelu on rasite monipuoliselle kieliosaamiselle eikä monessa osin Suomea vastaa elinkeinoelämän tarpeita. Kokeilu on siten merkittävä ensiaskel kohti kielivapautta ja yksilöllisyyttä kunnioittavaa kielipolitiikkaa"

Ilman laajaa kansalaiskeskustelua ei tämäkään olisi edennyt, yli 70% kansalaisista vastustaa "pakkoruotsia"

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #20

Niin, tuohan on vielä lakiesitys, joka lausuntokierroksen käytyään muokataan lakiesitykseksi. Toteutuessaan tuo "pakkoruotsin" poistuminen aiheuttaisi hyötyä lähinnä ruotsia äidinkielenään puhuville suomalaisille. Kieliryhmien eriytyessä myös alueellinen hallinto ja bisnes eriytisivät kieliryhmittäin, jolloin ruotsinkielisillä olisi oiva mahdollisuus painottaa kielialueidensa rekrytointeja niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Siinähän ei kaiketi mitään moitittavaa olisi. Edelleen ruotsinkielinen kansanosa eläisi onnellisempana, terveempänä ja vauraampana pidempään kuin suomenkielinen valtaväestö. Sen ei pitäisi ahdistaa ketään. Vai?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #24

Ilkka Nielsen

Ei !Olen Suomenruotsalaista sukua ja suku on pitkäikäistä, pitää muistaa myös tosiasia että kielietu, on antanut vähemmistölle helppoja ja vakituisia virkoja valtion ja kuntien johtoportaissa ja byrokratiassa, vakituinen työ luo hyvinvointia kieliedun takia/tulonsiirtojen, myös Suomalaisille jos työ on vakituinen toki itse olen ollut yksityisellä sektorilla 43-vuotta ja terveenä eläkkeelle, kiitos hyvien geenien ;)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #18

Kommentti #30 vastaa tuohon. En viitsi kirjoittaa uudestaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #13

"Hurriviha elää ja voi hyvin".
Eihän tässä siitä ole kyse ollenkaan. Jos meillä olisi varaa vaikka hevosille syöttää, siitä vaan pakkoruotsia kiihdyttämään.

Pääministerin mukaan meillä kuitenkin on kestävyysvaje. Sen täyttämiseen ei suomenruotsi auta vähääkään. Tarvitsemme kielitaitoisia ihmisiä esimerkiksi ulkomaankauppaan ja myymään tavaraa ja palveluita vaikkapa vain turisteille. Yhä suurempi osa turisteista ei osaa edes ruotsia suomenruotsista nyt puhumattakaan.
Suomenruotsillako heille kuitenkin tavarat ja palvelut myydään ? Jos eivät ymmärrä puhetta, korotetaan ääntä ?

Suomenruotsillako itärajan valvojamme pärjäävät ? Enkä nyt tarkoita, että heille pitäisi opettaa pakkovenäjää. Sitähän pakkoruotsin kannattajat heti tarjoavat.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #30

Pekka, Pekka !

Tilasto osoittaa mihin suuntaan ruotsinkielisten prosenttiosuus on menossa: 1750-luvulla se oli noin 16 prosenttia, 1880 14,3, 1910 11,6, 1965 7,4 ja tänään 5,3 eli 287 540 henkeä. Luultavasti kaikki ajattelevat, että joskus ruotsin osuus vähenee niin, että sen opetus kaikille loppuu. Torvalds on jo toistamiseen sitä mieltä, että sen aika on nyt. Gallupin mukaa 39 % ruotsinkielisistä kannattaa hänen ehdotustaan kielirauhan vuoksi ja 46 % vastustaa ajatusta.

Eräs tuttavani puolusti kielensä opetusta sanomalla, että sen lopettamisen seurauksena yhteydet Ruotsiin heikkenevät. Kulttuuriperintömme on tullut sieltä, tai oikeastaan Ruotsi on ollut välittäjänä, kun meille on sen kautta kulkeutunut Keski-Euroopan, Välimeren maiden, Lähi-Idän ja kulttuurikehtomme Kaksoisvirran maiden sivistys. Nyt on maailma muuttunut niin, että ruotsi ei ole välttämätön kieli yhteydenpitoamme varten. Meille tärkein maailmankieli eli englanti on ottanut sen paikan jo Pohjoismaiden kokouksissakin.

Nuorisomme takia tämä pitää huomioida kielipolitiikassamme. Olen pitänyt Rkp:tä avarakatseisimpana puolueenamme sen monipuolisen jäsenkoostumuksen ja vanhojen ruotsiyhteyksien takia. RKP :n Torvalds joka puoltaa pakkoruotsin poistoa, ja hänen samanmieliset kannattajansa ovat sitä edelleen, mutta enemmistö ja puolueen johto ovat nyt muotoilleet ahdasmielisen teesin Suomi ensin ajatukseen, ruotsinkieli ensin. Nyt kysytään Rkp:n johdolta, keitä te olette? Valtiomiesainesta vai nurkkapatriootteja?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #44

Tuo kaikki ihan vaan minulle ? ;-)

Joku täällä liioitteli suomenruotsia äidinkielenään puhuvien osuudeksi 6 % ja ajattelin tarkistaa sen. Ei tarvitsekaan.
Tuollahan sen jo kerrotaan olevan 5,3 %. Kiitos.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #13

Pekka Roponen, on typerää puhua vihasta, kun on kysymys vain ja ainoastaan pakkoruotsista.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Ilkka Nielsen, eihän täsä ole muusta kysymys kuin vapaa kielivalinta Suomeen, jota EK- elinkeino elämäkin on kannanotoissaan julki tuonut, sekä kansalaisadreissein vaadittu, kuten monet opiskelija järjestöt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Maassa pitää oppia maan kieli."

Pärjätäkseen yhteiskunnassa Suomessa pitää nytkin oppia maan kieli.
Olen myös nähnyt joidenkin kielisotureiden mielipiteitä, joiden mukaan kaikille yhteisistä maan kielten opiskeluista pitäisi luopua ja pakolliseksi tulis täysin vieras kieli, esim. englanti.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Janne Salonen
Käytännnössä Englanti ja Suomi on jo hallitsevia kieliä Suomessa, syystä että englanti on mailmalla suurin kaupallinen kieliorganisaatio käytettävä kieli.Pakkoruotsin takia muitten tärkeimpien kielten oppiminen laahaa Suomessa jäljessä, jos vertaa esim. muita pohjoismaita, Ruotsi on vain pieni marginaalikieli, toki tärkiä historiallisesti, mutta katse pitäisi jo suunnata tulevaisuuteen,

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eilen uutisissa kerrottiin, miten ainakin kiinalaisten ja venäläisten turistien osuus on lähes räjähtänyt.
Miten heille palvelut ja tavarat myydään ? Suomenruotsillako ? Vai ryhdytäänkö noilta vaatimaan kielitodistus suomenruotsin osaamisesta maahan pääsyn ehtona ? ;-)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Kyse on kielitaidosta ja sitä nykyään tarvitaan.

Se, että osaa suomea, suomenruotsia ja kontinkieltä ei ole kielitaitoa. Ollakseen kielitaitoinen on osattava äidinkielen lisäksi mielellään useita hyödyllisiä kieliä. Suomenruotsi tai edes oikea ruotsi eivät vielä ole kovin hyödyllisiä kieliä.

Suomenruotsia koko maailmassa puhuu jotain 300.000 ihmistä, oikeaa ruotsia ehkä 10 miljoonaa, mutta englantia puhuu tai ymmärtää jo useampi miljardi. Saksaakin puhuu Wikipedian mukaan yli 100 miljoonaa.

Pärjätäksemme taloudellisesti tarvitsemme kielitaitoisia ihmisiä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kun Ahvenanmaan asemasta vuosikymmeniä sitten neuvoteltiin Kansainliitossa, Ison-Britannian delegaatti sanoi, että Suomi on siitä eriskummallinen valtakunta, että siellä vähemmistöllä on enemmistön oikeudet ja enemmistö sietää kohtelua, jota kaikki muut sivistyskansat pitäisivät kansallisena häpeänä. Tämä häpeä vaan jatkuu...................
Nämä sanat ovat mitä ajankohtaisimmat myös tänään. Kun maassamme puhutaan kahden kansalliskielen vaalimisesta, se tarkoittaa käytännössä aina ruotsin kielen etujen vaalimista,sekä aina suomen kielen ja suomenkielisten kustannuksella.

Kun Perustuslakia uudistettiin vuonna 1999, ja sen 17. pykälässä mainitaan kansalliskielten lisäksi kolmen muun kotimaisen kieliryhmän eli saamenkielisten, romanien ja viittomakielisten oikeudet sekä muiden ryhmien oikeudet, olisi siihen kuulunut myös päivittää ruotsinkielinen vähemmistö, muitten pohjoismaiden sekä sivistysvaltioiden mallin mukaan, jossa turvaamme kaikkien vähemmistökielien oikeudet kansainvälisten sopimuksien mukaan.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Viimeisten vuosikymmenten aikana maailma on muuttunut nopeammin kuin kenties koskaan aikaisemmin nimenomaan globalisaation näkökulmasta. Lisäksi maapalloistuminen koskee nykyään koko ihmiskuntaa.

Erityisen vahvasti siihen ovat kytköksissä tietoyhteiskuntamaat, jotka harjoittavat laajaa kaupankäyntiä, Pysyäksemme mukana on meidän oltava osana kaupallista kielikulttuuri osaamista, tässä Suomi on pahasti jäljessä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Rkp:n kielipolitiikka kiteytyy näihin tähän lauseeseen yli 40 vuotta " ruotsin kielen asemaan ei kosketa".
Se kertoo sen tosiasian, että tätä keinotekoista " kaksikielisyyttä " on onnistuttu pönkittämään eduskunnassa tähän asti tilanteessa, missä hyvin pieni kielivähemmistö olettaa itsensä merkityksen tasaveroiseksi suuren suomenkielisen enemmistön kanssa.

Nyt tuon kielikokeilun aloittaminen on äärettömän tärkeää. Sillä saadaan tämä pää lopullisesti auki ja suomenkielinen opiskelija saa vihdoinkin vapauden valita ruotsinkielen tilalle hyötykielen.

Tilannehan on kestämätön. Ei missään toisessa maassa hyvin pieni kielivähemmistö ole päättämässä siitä, mitä suuri kielienemmistö opiskelee!

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Suomensuomalaisten on syytä korostaa omaa identiteettiään, koska muuten päädymme jatkossakin vain muiden vähemmistö ryhmien erityisoikeuksien maksumieheksi.
Mitä korkeammaksi leikkikaksikielisyyden/kielilisien palikkatorni rakennetaan, sitä pienemmästä puhalluksesta se kaatuu! Kansalaiset eivät siedä järjettömyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta ikuisesti – raja tulee vastaan, ja se raja on jokaisen typerän ja epäoikeudenmukaisen päätöksen jälkeen entistä lähempänä.

Lisäksi ylisuuret kaksikielisyyslahjukset ( esim. kielilisiä maksetaan 94 milj. € vuodessa 33- kaksikielisille kunnille, jotka ovat suoraan pois velkaantuneen valtiomme muista raharei’istä – vähäosaiset tästä jälleen kärsivät. Ainoa voittaja ovat RKP ja rahanahneet kunnat, sekä hyvä-veli järjestelmä joka tätä lahjusrahaa saavat.

Nykyisessä järjestelmässä Pakkoruotsin kansanäänestys ei sido päättäjiä millään tavalla, kuten viime kerralla kun kansalaisadressi hylättiin puoluekurin estettyä Adressin hyväksymisen.

Tällainen kansanäänestys menettely ei anna kansalle aitoja mahdollisuuksia vaikuttaa, vaan se toimii ainoastaan pönkittääkseen mielivaltaa, ja vallassa olevien puolueiden omia itressejä ja etuja. Nyt annetaan tilaa ja valtaa loppareille ja valtapeleille.

Nykyinen demokratia alkaa lyömään itseään vastaan, ja alkaa menettää uskottavuuttaan, kun ei katsota koko kansakunnan etua, ja pieni marginaalikieli estää muun tärkeimmän kaupallisen kielen kehittymisen Suomessa.

Toimituksen poiminnat